ERBAKAN İLE DALGA GEÇMİŞLERDİ HEPSİ BİR BİR GERÇEKLEŞTİ

Hürriyet Gazetesi'nin Erbakan'la dalga geçtiği projeler bir bir hayata geçiriliyor...

ERBAKAN İLE DALGA GEÇMİŞLERDİ HEPSİ BİR BİR GERÇEKLEŞTİ
Haber albümü için resme tıklayın

ERBAKAN İLE DALGA GEÇMİŞLERDİ, HEPSİ BİR BİR GERÇEKLEŞTİ

Refah Partisi'nin 1997 yılında gündeme getirdiği yerli ve milli projeler ile dalga geçen gazetenin karikatürü sosyal medyada gündem oldu…

Hürriyet Gazetesi 25 Ocak 1997 tarihli sayısında Refah Partisi'nin seçim projeleri ile dalga geçtiği karikatürü gündeme getirmiş ve söz konusu projeleri alaycı bir şekilde okuyucusuna yansıtmıştı.

Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN tarafından 'Yeniden Büyük Türkiye’ başlığı altında projelendirilen planlamada özellikle Boğaza Tüp Geçit, Atom Santrali, Hızlı Tren, 81 ile Havaalanı gibi projeler dikkat çekiyor.

O dönemde Hürriyet Gazetesi’nin dalga geçtiği bu projeler günümüzde bir bir ve istikrarlı bir şekilde hayata geçiyor.

Erbakan'ın gerek siyasi gerek ekonomik ve gerekse altyapı projeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti iktidarında bir devlet politikası olarak uygulanmaya devam ediyor.

TÜRKİYE'NİN BUGÜN GELDİĞİ NOKTANIN TEMELİNDE 'ERBAKAN VİZYONU' VAR

Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında kurulan 54. Hükümet ile önceki hükümetler arasında bir mukayese yapıldığında, Refahyol hükümetinin özellikle ekonomi alanında çok başarılı olduğunu tüm veriler ortaya koyuyor.

Prof. Erbakan iktidarı devraldığında ekonomik veriler gerçekten de kötüydü ancak, bazı Refah Partililerin de ifade ettiği gibi "enkaz edebiyatı" yapmanın bir anlamı yoktu. Buna bağlı olarak bazı medya organları her ne kadar yaygara yapsa da, ömrü sadece 11 ay olan 54. Hükümet ekonomi alanında çok önemli hizmetler gerçekleştirdi.

Refahyol, kısa sürede doğru yönetimlerle Türkiye'nin prangalarını kırıp nasıl atağa kalkacağının da göstergesi oldu. 20 yıl önce hayal bile edilemeyen Türkiye'nin bugün geldiği noktanın temelinde kimse hakkını teslim etmese de Milli Görüş Lideri Erbakan'ın vizyonu var.

MİLLİ SİLAH SANAYİ GÜN GEÇMİYOR Kİ SAHAYA YENİ BİR ÜRÜN SÜRMESİN

Gelişmeler sadece bu altyapı eserleriyle de sınırlı değil elbette. Milli silah sanayi başta olmak üzere, teknoloji alanında yine Erbakan’ın sürekli zikrettiği ve ‘bir kısmı yapıldı’ dediği tamamen yerli ve milli imkânlarla üretilip ülkemizin gücüne güç katan üstün teknoloji ürünü silah ve yazılımların gün geçmiyor ki bir yenisi çıkmasın.

YÜKSEK HIZLI TREN HATLARI

Son dönemde önemli bir kalkınma hamlesi yapan ülkemiz, Cumhuriyetimizin 100. yılı ufkunu ortaya koyan 2023 vizyonu ile uluslararası alanda da dikkat çeken birçok çalışma yaptı. Kamu-özel ortaklığı ile yeni otoyollar, altyapı projeleri, yüksek hızlı hatlar hayata geçirildi.

Ülkemizin en büyük iki kenti olan Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresinin azaltılması, hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım imkânı oluşturulması ve dolayısıyla ulaşımdaki demiryolu payının artırılması amacıyla Ankara-İstanbul YHT Projesinin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattı 2009 yılında hizmete açıldı. Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresini 1,5 saate düşüren hattının hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, YHT hattı işleten ülkeler arasında yer aldı.

Ankara-İstanbul YHT'nin ikinci etabı olan Eskişehir- İstanbul (Pendik) kesiminin inşası da tamamlanarak, 25 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açıldı. Ankara-İstanbul YHT Projesiyle iki büyük kent arasındaki seyahat süresi 3,5 saate düştü.

Ankara-İzmir, Ankara-Sivas ve Bursa-Bilecik hattında yüksek hızlı tren projelerinin ise yapımı sürüyor.

80 YILDA 26 HAVALİMANI, 13 YILDA 28 HAVALİMANI

26 olan havaalanı sayısı günümüzde 54'e çıktı. İç hat yolcu sayısı 9 milyondan 90 milyona, dış hat yolcu sayısı ise 25 milyondan 85 milyona yükseldi.

Ayrıca Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerinde inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı da yıllık 2 milyon kapasite ile 22 Mayıs 2015 tarihinde hizmete açıldı.

İstanbul’a dünya lideri 3. Havalimanı

90 milyar TL yatırımla bitirilmesi planlanan 3. Havalimanı’nın 2018’de tamamlanması planlanıyor. Birbirinden bağımsız altı pistli olacak şekilde yapılan havalimanı, Türkiye’yi devler ligine sokmanın yanı sıra İstanbul’u da bir hub yani kavşak noktası yapacak. Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile dikkat çeken projede çalışmalar geceli gündüzlü devam ediyor.

3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ, ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ VE İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞİ

Erbakan’ın mega ulaşım projeleri arasında bulunan ancak Refah-Yol Hükümetinin yıkılmasının ardından 1998 yatırım programına alınmasına rağmen yakın zamana kadar tek çivi çakılmayan bu 3 önemli projeden ikisi bitirildi diğeri ise proje aşamasında.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü: Bitirilmesinin ardından adı Osmangazi olarak belirlenen köprü sayesinde İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indi. 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35.93 metre genişliğine, 1.550 metre orta açıklığına ve 2.682 metre uzunluğa sahip.

1,2 milyar dolara mal olan ve 30 Haziran 2016 tarihinde açılışı yapılan köprünün güzergahında bulunan İstanbul Bursa-İzmir Otoyolu'nun tamamı ise 2018'de hizmete girecek.

3. Boğaz Köprüsü: Avrupa ile Asya yakasını üçüncü kez birleştiren İstanbul 3. Boğaz geçişi (Yavuz Sultan Selim)’in yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlandı.

59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan köprü otoyollarıyla birlikte 8.5 milyara mal oldu.

Planlandığı gibi 36 ayda değil 27 ay gibi bir sürede tamamlanan boğazın 3. gerdanlığı 26 Ağustos 2016 tarihinde hizmete girdi.

Çanakkale Köprüsü: İlk kez 1976'da MSP Genel Başkanı olarak Necmettin Erbakan tarafından gündeme getirilen, 1998'te ihale kararı alınan Çanakkale Boğazı üzerinde inşa edilecek köprü Türkiye’nin çalkantılı siyasi gündemi nedeniyle gündemden düştü.

Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü için ihale süreci devam ediyor. 2023 yılına kadar hizmete girmesi hedeflenen Çanakkale 1915 Köprüsü tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olacak. Çanakkale Köprüsü, otobanlarla hem İstanbul'a hem de İzmir'e bağlanacak.

BOĞAZ'A TÜP GEÇİT

Erbakan'ın gündeme getirdiği bir diğer büyük proje ise Boğaz'a Tüp Geçit projesi. Avrasya Tüneli tamamlanma aşamasına gelirken, 3 katlı olarak planlanan 3. Tüp geçit ise proje aşamasında.

Asya ve Avrupa'yı ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek olan 'Avrasya Tüneli' 20 Aralık 2016’da hizmete girecek.

Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.

Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli

Marmaray ve Avrasya Tüneli ile hem raylı hem de karayolu geçişine sahip olan İstanbul Boğazı, yeni bir tüp geçide daha kavuşacak. “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli” adı verilen proje, İstanbul’un üçüncü tüp geçit projesi olurken, dünyanın da 3 katlı ilk tüneli olarak tarihe geçecek. Boğazın 110 metre altından geçecek tünelin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

ATOM SANTRALİ (Nükleer Enerji)

1968 yılından bu yana nükleer santral (atom santralı) konusu gündemde. Karikatürde de gösterildiği gibi Erbakan’ın projeleri arasında önemli bir yeri olan nükleer enerji santralleri için bundan önceki hükümetler 4 defa yatırımı için yola çıktı ancak değişik nedenlerle yatırım yapılamadı.

1- 1968-1969 yıllarında ABD-İspanyol firmaları "yapılabilirlik" (fizibilite) çalışması yaptı. 400 MW'lik (fakir-doğal uranyum kullanımlı) santral önerdi.

2- 1975-1976 yıllarında, CHP-MSP koalisyonu döneminde nükleer santral konusu gündeme geldi. Dış baskılarla konu rafa kaldırıldı.

3- 1982-1985 yıllarında, Özal döneminde, yap-işlet-devret modeliyle nükleer santral yapılacaktı. Gene dış baskılarla vazgeçildi.

4- 1998-2000 yıllarında, Ecevit-Yılmaz döneminde nükleer santral işi yine gündeme geldi ancak Almanlar’ın baskıları ve 90 milyon dolarlık rüşvet iddiaları nedeniyle dosya kapatıldı.

Son olarak AK Parti döneminde ülke gündeminden hiç düşmeyen konu ile ilgili adımlar 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali çerçevesinde resmen başladı.

Önemli aşamalar kateden ve 3 ayrı santral kurmayı planlayan Türkiye’nin bu enerjiden ilk faydalanacağı yıl ise 2022 olarak belirlenmiş durumda.

OTOYOL VE DUBLE YOLLAR

ANAP ile başlayan ve AK Parti iktidarının ilk yatırımları arasında yer alan otoyol konusunda Türkiye epey mesafe almış durumda. 10 yıl önce 1.714 kilometre olan otoyol ağını bugünlerde 2.500 kilometreye ulaştıran Türkiye 2023’e kadar bu rakamı 8.000 kilometreye çıkarmayı hedefliyor. İktidarın olumlu-olumsuz en çok konuşulan projelerinden biri de "duble yollar" oldu. İktidar tarafından 16 bin km civarı duble yol yapıldı.

M.T

12 Ara 2016 - 21:29 - Erbakan



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak El-Aziz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan El-Aziz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler El-Aziz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı El-Aziz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Celal YILMAZ - Allah sizden razı olsun kardeşim. Recep Tayyip ERDOĞAN Rahmetli ERBAKAN'ın hayallerinin çoğunu yaptı. Tabbi anlayanlara. Ama maalesef şu andaki Saadet Partililerin üst yetkilileri bunları anlamak istemiyorlar. Eee hasetlik fesatlık çekememezlik zordur. Onlara göre RTE. nı bizim çocuk gözüyle görüyorlar. Sizler zaten anlamak istemezsiniz.Ben şahsım olarak Rahmetli Hocamı çok seviyor ve inanıyordum.Sizler o zamanda Refahın başında üretken olmayanlardınız şimdi de çekemiyorsunuz. Acıyorum sizlere YAZIKLAR OLSUN !!!. Siz RTE ve bizler karşısında sıfırsınız. Çünkü artık sizler CHP li İyi P li ve Fetöcüsünüz galiba.Tereddüt eden varsa lütfen bizede bilgi veriniz.21.06.2018

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 21:29
04

Mehmet Sezai Aydıngöz - "Asya ve Avrupayı ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek olan 'Avrasya Tüneli' 20 Aralık 2016

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 21:29
03

Mehmet Sezai Aydıngöz - Merhum Er Bakan ın,Bayıdır projelerine,önem verildiği gibi:Milli; Kültüre,Medeniyete,eğitime ve ahlaka da önem verilse idi:Hiç itirazım olmayacaktı.Amma maalesef bayındır hizmetlerinin dışında diğerleri, dibe vurmuş durumda.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 21:29
02

Tarık Türkmen - ERENLER'E: Köprüler, otoyollar, metrolar, tüneller, hava alanları, savunma sanayi ve ileri teknoloji zaruri ihtiyaç, olmazsa olmaz. Milli otomobil ise artık bir fantezi. Türkiye yollarında dünyanın en iyi arabaları trafikte seyrediyor. Halkımız dünya fiyatlarının altında bir para ile alıp binebiliyor. Yani "Koç'un tenekelerine" muhtaç halden kurtuldu. Bu saatten sonra yerli bir araba üretmenin pek bir önemi de anlamı da kalmadı. Meğer ki otomobil endüstrisinde yeni bir devrim olsun. O takdirde Türkiye da yarışa girebilir. Erbakan ilk yerli otomobilin prototipini yüzde yüz yerli olarak hem de 4 adet 1960'lı yıllarda imal etti ama Eski Türkiye zihniyeti müsaade etmedi! bir sözün varsa Eski Türkiye yanlılarına söyle.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 21:29
01

ERENLER - HEPSİ ÇOK GÜZEL ŞEYLERDİR.TASTİK EDERİZ. YANLIZ UNUTTUĞUNUZ BİRŞELER VAR ÜRETİME DAYALI BİRTANE BU YOLLARDA YÖRÜYECEK YERLİ OTOMOBİL FABRİKASI.UÇACAK TEYYARE FABRİKASI DEMİR YOLUNDA GİDECEK TREN FABRİKASI YOK. EKONOMİ BİR BÜTÜN OLARAK OLURSA GÜÇLÜ OLUR YARISI OLUP YARISI OLMASSA BUNUN NE KADAR FAYDASI OLUR BİLEMEYİZ.HÜRRİYET GAZETESİNİN KARİKATÖRÜNDE BİR EKSİKLİK VAR FABRİKALAR GÖSTERİLMEMİŞTİR.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Aralık 21:29


Anket Elazığ Belediye Başkanı kim olmalı?
Tüm anketler