FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK!

Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Türkiye’de ilk kez Solar Simülatör ve Spektral Foto iletkenlik ve Kuantum Verimlilik cihazlarının üretimini yaptı.

Türkiye'de "Güneş Pili" Araştırmalarında Test Amaçlı Kullanılan İthal Cihazlara Alternatif Olarak Fırat Üniversitesinde Yerli Cihazlar Üretildi...

Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Türkiye’de ilk kez Solar Simülatör ve Spektral Foto iletkenlik ve Kuantum Verimlilik cihazlarının üretimini yaptı.

Ülkemizde güneş enerji alanında yeni kurulan şirketler ve Üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında ihtiyaç duyulan bu cihazlar, yurtdışında üretilen cihazlarla aynı kalite de ve yarı fiyatına satışı yapılacak.

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, cihazların üretimini başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirterek, cihazların seri üretimine Fırat Üniversitesi Teknokent bünyesinde devam edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, bu tür cihazların elektronik teknolojisinde, enerji uygulamalarında ve bilimsel araştırmalarda çok ihtiyaç duyulan cihazlar olduğunu ifade ederek, bu cihazların yurtdışından ciddi maliyetlerle satın alındığını, Fırat Üniversitesinde üretilen cihazların satış bedelinin ise yurtdışındaki ile aynı kalite de yarı fiyatına olduğunu söyledi.

Cihazların kullanım alanlarından da bahseden Prof. Dr. Yakuphanoğlu;

“Solar Simülatör ve Spektral İletkenlik-Kuantum Verimlilik cihazların kullanım alanları, Güneş pili ve panellerin verimliliklerinin belirlenmesi ve elektriksel karakterizasyonu, Metal-yarı iletken diyotların elektriksel ve foto iletkenlik özelliklerinin karakterizasyonu, PN eklem yarıiletkenlerin elektriksel ve foto iletkenlik özelliklerinin karakterizasyonu, Fotodedektörlerin spektral özelliklerinin belirlenmesi, Farklı aydınlanma şiddetleri ve dalga boylarında I-V, C-V, G-V, s-V, Rs-V, I-t, c-t gibi ölçümler, Photoakım ölçümleri, Fotokapasitör ölçümler, Arayüzey durum yoğunluğunun belirlenmesi, Fotodiyotların foto iletkenlik ve fotovoltaik özelliklerinin belirlenmesi, Fototransistörlerin elektriksel karakterizasyonu, Fotosensörlerin elektriksel özelliklerinin belirlenmesi gibi birçok kullanım alanına sahiptirler.

Solar simülatörlerimizi AAA, ABA ve ABB class olarak bilgisayar kontröllü üretebilmekteyiz. Spektral Photoresponse Cihazı ise dalgaboyu 400 nm-1100 nm aralığında değişebilmektedir. Elektronik devre elemanlarının (Güneş pili, Fotodiyot ve Fototransistor gibi) spektral özelliklerinin bilgisayar kontrollü olarak yapabilmektedir” şeklinde konuştu.

M.T

23 Oca 2016 - 14:04 - Teknoloji



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak El-Aziz Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan El-Aziz Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler El-Aziz Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı El-Aziz Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Elazığ Belediye Başkanı kim olmalı?
Tüm anketler